Smartfon, który chciał być tabletem. Test ASUS Padfone

System Android i jego wydajność

ASUS Padfone działa pod kontrolą Androida 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Niebawem jednak nadejdzie aktualizacja do wersji 4.1 Jelly Bean, co z pewnością zwiększy atrakcyjność urządzenia. Bez względu na wersję system Google ma jednak to do siebie, że potrzebuje relatywnie mocnych podzespołów. ASUS Padfone ma pod tym względem do zaoferowania dwurdzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon S4 8260A 1.5 GHz, 1 GB RAM DDR2 oraz układ graficzny Adreno 225. [pull_quote_right]High-end to nie jest i z całą pewnością nie ma startu, z wypuszczanymi aktualnie na rynek potężnymi maszynami wyposażonymi nierzadko w nawet czterordzeniowe CPU.[/pull_quote_right] Jak już wspominałem – high-end to nie jest i z całą pewnością daleko mu do wypuszczanych aktualnie na rynek potężnych maszyn wyposażonych nierzadko w nawet czterordzeniowe CPU. Niemniej do w miarę komfortowego użytkowania powinno wystarczyć.

[one_half][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-10-01.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”Pulpit w ASUS-ie Padfone”] [/one_half]

[one_half_last][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-22-26.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”Jeden z widżetów”][/one_half_last]

ASUS wyposażył Padfone’a w autorską nakładkę graficzną Waveshare UI, czyli tę samą, z którą mamy do czynienia w innych tabletach tego producenta. Dodatki, które wprowadzono nie cechują się szczególnie dużym rozmachem – właściwie równie dobrze można je streścić w kilku zdaniach. Najbardziej w oczy rzucają się odmienione przyciski oraz nieinwazyjne elementy graficzne, które przewijają się tu i ówdzie. Prócz tego wprowadzono szereg nowych widżetów i aplikacji, a także nową pozycję w ustawieniach, która odpowiada za funkcje interfejsu.

[image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-35-57.jpg” align=”center” width=”590″ height=”250″ caption=”Lista aplikacji w urządzeniu ASUS Padfone”]

Wśród aplikacji, które dostarczył wraz z tabletem ASUS znajdziemy kilka prawdziwych perełek. Godna uwagi jest z całą pewnością usługa WebStorage, w ramach której otrzymujemy 32 GB przestrzeni w chmurze. Szkoda tylko, że możemy ją użytkować przez 3 lata, a nie na stałe. Prócz tego znajdziemy tutaj dobrze znany użytkownikom tabletów ASUS-a pakiet biurowy Polaris Office, aplikację do notatek SuperNote oraz czytniki prasy i ebooków. W zasadzie każdy znajdzie tutaj coś interesującego dla siebie, co ma też swoją wadę, bo dla niektórych aplikacje ASUS-a mogą okazać się stertą nieprzydatnych dodatków. Tymczasem, żeby je zastąpić własnymi odpowiednikami konieczny będzie dostęp do plików systemowych (root).

[image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-38-36.jpg” align=”center” width=”590″ height=”250″ caption=”Aplikacja kalendarz”]

ASUS Padfone całkiem nieźle spisywał się też jako sprzęt do gier. Część z nich obsługiwałem za pomocą ekranu dotykowego i akcelerometru, ale w niektóre dało się grać również przy użyciu klawiatury (a nawet myszki, którą podłączyłem do jednego z portów USB). Efekt był niesamowity. Gorzej prezentowała się wydajność. Mimo, że większość produkcji działała płynnie, to czasem (szczególnie, gdy miałem kilka procesów uruchomionych w tle) dawały się we znaki klatkujące animacje.

[one_half][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-28-26.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”Tyle miejsca mamy na pliki…”] [/one_half]

[one_half_last][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-28-37.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”…a tyle pamięci RAM”][/one_half_last]

W benchmarkach ASUS Padfone wypadł dość przyzwoicie, ale nie rewelacyjnie. Rezultaty testów przeprowadzonych w AnTuTu i Quadrancie możecie zobaczyć poniżej. W AnTuTu sprzęt przegrał z HTC OneX oraz swoim kuzynem Transformerem Prime, a w Quadrancie pokazał pazurki i odegrał się, wygrywając z nawiązką.

[one_half][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-18-43.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”Wyniki testu AnTuTu”][/one_half]

[one_half_last][image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/Screenshot_2012-10-17-17-21-31.jpg” align=”center” width=”280″ height=”420″ caption=”Wyniki testu Quadrant”][/one_half_last]

 

Aparat i kamera

ASUS Padfone bardzo dobrze radzi sobie z robieniem zdjęć. Matryca 8 Mpix w aparacie smartfona robi szczegółowe zdjęcia o dobrej jakości i odwzorowaniu kolorów. Jedyne, do czego mogę mieć zastrzeżenia to nieco blade fotografie powstałe podczas używania diody LED w ciemnych pomieszczeniach oraz nocą. Nie jest to jednak problem nie do przejścia – poradzi sobie z nim każdy program graficzny.

Aparat posiada wszelkie podstawowe funkcje Androida, czyli geotagi, filtry oraz efekty. Dodatkowo producent wyposażył go w autofocus i 5-elementowy obiektyw. Aż chciałoby się zakrzyknąć: „Gdzie fizyczny przycisk spustu migawki?!”. Tego tutaj niestety nie uświadczymy…

Przykładowe zdjęcia oraz nagranie wideo zamieszczam poniżej.

[image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/PIC000001.jpg” align=”center” width=”590″ height=”250″ caption=”Zdjęcie przy kiepskim oświetleniu”]

[image_lightbox url=”https://recenzator.pl/wp-content/uploads/2012/10/PIC000007.jpg” align=”center” width=”590″ height=”250″ caption=”Zdjęcie przy dobrym oświetleniu”]

[youtube id=”Z7BgoOfHCWk” width=”590″ height=”350″ align=”center” caption=”Test kamery ASUS-a Padfone”]

Zobacz również
Acer Aspire Switch 10 – pierwsze wrażenia